جنایتکاران جنگی باید محاکمه شوند/ دولت انگلیس با اتهام بالای چند سرباز نمی‌تواند تبرئه شود

کابل- ایرنا- شمار از آگاهان امور بین‌الملل بر محاکمه شفاف وعادلانه جنایتکاران جنگی غربی به خصوص انگلیس در افغانستان، در محاکم بین‌المللی تاکید کرده می‌گویند که جوامع غربی باید غرامت جنگی ۲۰ سال جنایت در افغانستان را بی‌پردازند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری ایرنا در کابل؛ اعضای پیشین نیروهای ویژه بریتانیا به تازگی در گفتگو با رسانه‌ سلطنتی بی‌بی‌سی روایت‌هایی عینی از جنایات جنگی ادعایی همرزمان‌شان در عراق و افغانستان را ارائه کردند. این سربازان سابق برای اولین‌‌بار روایت خود را علنی کردند و گفتند که شاهد بوده‌اند اعضای اس‌آی‌اس(سرویس ویژه هوایی بریتانیا) افراد غیرمسلح را در خواب به قتل رسانده‌اند و بازداشتی‌های دست‌بسته، از جمله کودکان را اعدام کرده‌اند.
ایرنا در گفتگویی با دو کارشناس افغان، ابعاد این اعترافات را مورد بررسی قرار داده است.

جاوید مومند، استاد پوهنتون: کشورهای اسلامی به مسئله جنایات نیروهای انگلیسی در افغانستان ورود کنند

جاوید مومند استاد پوهنتون و آگاه اموربین المللی در صحبت با خبرگزاری ایرنا گفت: جنایت جنگی یک پدیده بین المللی است که در بیشترین کشور‌ها انجام می‌شود؛ البته کشور‌های جهان سومی بیشتر از این پدیده متضرر هستند چون تحت اشغال، قدرت‌های اشغالگر می‌باشند.

جنایاتکاران جنگی باید محاکمه شوند/ دولت انگلیس با اتهام بالای چند سرباز نمی‌تواند تبرئه شود
وی با بیان اینکه   در دو  دهه گذشته کشور‌های مختلف درافغانستان جنایت‌های جنگی را انجام داده‌اند افزود: یکی از این کشور‌ها بریتانیا است که خود برای انجام جنایت جنگی در افغانستان اعتراف کرده است شواهد هم موجود است که این‌ها افراد ملکی را به قتل رسانیده و همچنین موارد مانند قتل اطفال، آزار و اذیت افراد ملکی، قتل زنان و تلاشی‌های خودسرانه خانه به خانه نیز صورت گرفته چیزی که خود آنها( انگلیسی‌ها) اعتراف دارند.

این آگاه اموربین‌الملل با تاکید بر محاکمه این جنایات‌کاران  درمحاکم بین ‌المللی بیان داشت: محاکمه این جنایت‌کاران می‌تواند درد بازماندگان افراد بی‌گناه ملکی را که توسط این جنایت‌کاران کشته شدند دوا کند و محاکمه بین‌المللی این قضایا را باید صادقانه و عادلانه بررسی کند؛ چون محاکم بین‌المللی هم تحت تاثیر قدرت‌های بزرگ است بنابراین نمی‌توانیم توقع بیشتر از آنها داشته باشیم، ولی اعتراف از خود جنایتکاران است لذا محاکم بین‌المللی مجبور هستند که این موارد را پیگیری کنند.

مومند تاکید کرد که در کنار محاکمه این افراد باید به افغان‌های متضرر غرامت جنگی پرداخت شوند و این غرامت جنگی هم باید ازطرف محکمه تعیین شوند.

این آگاه امور بین‌المللی از کشور‌های اسلامی و سازمان همکاری‌های اسلامی خواست که مشترکاٌ بالای این قضایا کار کنند تا درآینده چنین جنایات جنگی دوباره تکرار نشوند، چون قدرت‌های اشغالگر به خاطر منافع خود هرگونه جنایتی را انجام می‌دهند تا به اهداف و منافع خویش دست یابند.

وی با بیان اینکه برای قدرت‌های اشغالگر حقوق‌بشر و انسانیت مطرح نیست بلکه منافع آنها مطرح است، گفت: به خاطر اینکه ما بتوانیم در آینده از این جنایات جلوگیری کنیم باید کشور‌های اسلامی دست به‌دست هم بدهند تا جنایاتکاران جنگی در افغانستان و عراق را در محاکم بین‌المللی محاکمه کنند تا غرامت جنگی از آنها گرفته شوند.

لطیف سجادی، نویسنده و ژورنالیست: آمار جنایت نیروهای اشغالگر فراتر از چیزی است که رسانه‌ای می‌شود

عبداللطیف سجادی آگاه امور بین‌المللی به خبرگزاری ایرنا گفت: جنایات جنگی نه تنها انگلیس، بلکه تمام کشور‌های غربی طی دو دهه گذشته در افغانستان  روشن است؛ این‌ها از اوایل اشغال افغانستان(۲۰۰۱ ) الی سال ۲۰۲۱، مرتکب جنایات جنگی علیه افغان‌ها شدند.

سجادی با بیان اینکه اعترافات جنایات جنگی افسران و سربازان اردوی بریتانیا در افغانستان چیز تازه نیست، گفت: اینها طی ۲۰ سال اشغال افغانستان جنایات جنگی ناشی از عقده‌های شکست بریتانیای کبیر از افغانستان را در این کشور مرتکب شدند، لهذا سیاست انگلیس برای تضعیف  کشور‌های اسلامی  استوار است و قتل و کشتار افغان‌ها برای اردوی بریتانیا خیلی اهمیت نداشت.

جنایاتکاران جنگی باید محاکمه شوند/ دولت انگلیس با اتهام بالای چند سرباز نمی‌تواند تبرئه شود
این آگاه اموربین‌المللی افزود: طبیعی است که مردم افغانستان خواهان غرامت جنگی و پرداخت خون‌بها برای خانواده‌های مقتولین هستند به این خاطر این‌ها روایت‌سازی می‌کنند قضایا را به پای افسر و سرباز می‌اندازند تا دولت بریتانیا تبرئه شوند.

به گفته سجادی کشتن افغان‌ها برای انگلیس، امریکا و دیگر جوامع غربی که برای اشغال افغانستان آمده بودند یک امرعادی و طبیعی بود، اعترافات هم روایت‌سازی است؛ هدف این است که دولت انکلیس می‌خواهد این قضایات را ازپای خود خلاص کند و چند سرباز و کهنهافسر را در این مورد متهم کرده و یک محکمه نمایشی را دایر و قضیه را به همین سادگی ختم کند.

وی پیشنهاد داد که یک نهاد بی‌طرف بین‌المللی باید این قضایا را به گونه‌ای شفاف وعادلانه بررسی کرده و تحقیقات میدانی را درمناطق که بیشتر تحت بمباران اهداف خارجی‌ها بودند انجام دهند و آنجا بروند حتما فهمیده که آمار خیلی بیشتر از این قضایا است.

سجادی اظهار داشت: مردم افغانستان هر زمانی‌که باشد این غرامت را از جامعه غربی خواهان هستند چون روزانه‌ها صدها تن افغان کشته می‌شدند این‌ها همه خون‌بها و غرامت می‌خواهند که نباید غربی‌ها با اتهام بستن به چند سرباز خویش را تبرئه کنند.


پایان پیام/

اخبار مرتبط

Your Comment

You are replying to: .