به گزارش خبرنگار خبرگزاری ایرنا در هرات؛ رحمتالله فیضان، معین دفتر وزارت خارجه دولت سرپرست در هرات طی یادداشتی به مناسبت سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی به ابعاد برپایی نظام اسلامی به عنوان اولین نمونه موفق برپایی یک حکومت اسلامی در دوران معاصر و رابطه آن با مردم افغانستان پرداخت. متن این یادداشت به این شرح است:
انقلابی که از انقلاب حمایت کرد
بمناسبت سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران
پیروزی انقلاب اسلامی ایران در ۱۱ فبروری ۱۹۷۹، یکی از مهمترین تحولات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی قرن بیستم محسوب میشود. این انقلاب که به رهبری آیتالله خمینی زعیم جمهوری اسلامی، و با حمایت گسترده مردم ایران شکل گرفت، نهتنها در داخل ایران بلکه در سراسر جهان تأثیرات عمیقی بر جای گذاشت.
انقلاب ایران، حکومت سلطنتی پهلوی را که بهشدت وابسته به قدرتهای غربی، بهویژه ایالات متحده بود، سرنگون کرد و نظام جمهوری اسلامی را جایگزین آن ساخت. این تغییر، نخستین نمونه موفق از برپایی یک حکومت اسلامی در دوران معاصر بود.
این انقلاب، ایران را از سلطه سیاسی و اقتصادی غرب خارج ساخت و بهعنوان کشوری مستقل در صحنه بینالمللی مطرح کرد.
انقلاب جمهوری اسلامی ایران سبب شد که این کشور در دوران تهاجم اتحاد جماهیر شوروی (۱۹۷۹-۱۹۸۹) از جهاد برحق ملت افغانستان حمایت کند و نقش مهمی در پشتیبانی از مجاهدین افغان ایفا نماید. ایران نهتنها در عرصه سیاسی و دیپلماتیک از مجاهدین افغان حمایت کرد، بلکه میزبان میلیونها مهاجر افغان شد که به دلیل جنگ و اشغالگری شوروی، مجبور به ترک کشورشان شدند.
ایران با فراهم کردن سرپناه و خدمات اجتماعی برای مهاجرین افغان، سهم بزرگی در کاهش مشکلات آنان داشت. بسیاری از مهاجرین افغان در ایران توانستند کار کنند و زندگی خود را سامان دهند. ملت افغانستان همواره این حمایتها و فداکاریهای جمهوری اسلامی ایران را به یاد دارد و قدردان کمکهایی است که در سختترین دوران تاریخ خود دریافت کرده است.
با وجود حمایتهای ایران از جهاد مردم افغانستان، در دوران امارت اسلامی اول(۱۹۹۶-۲۰۰۱)، روابط بین جمهوری اسلامی ایران و امارت اسلامی افغانستان دچار تنشها و سوءتفاهمهایی شد. برخی اختلافات سیاسی و ایدئولوژیک میان دو طرف وجود داشت که باعث شد ایران در اوایل تجاوز آمریکا به افغانستان در سال ۲۰۰۱، مواضعی اتخاذ کند که تا حدی با سیاستهای غرب همسو بود، اما پس از مدتی، جمهوری اسلامی ایران از جهاد ملت افغانستان در برابر اشغالگری آمریکا حمایت کرد و در دوره ۲۰ ساله اشغال، سیاستهای خود را متناسب با منافع خود و تحولات افغانستان تنظیم نمود. پس از خروج آمریکا و به قدرت رسیدن دوباره امارت اسلامی در سال ۲۰۲۱، ایران روابط دیپلماتیک خود را با دولت جدید افغانستان آغاز کرد.
امروز، روابط ایران و امارت اسلامی افغانستان به سطحی مطلوب رسیده و همکاریهای سیاسی، اقتصادی و امنیتی بین دو کشور در حال گسترش است. امیدواریم که رهروان زعیم و مؤسس جمهوری اسلامی، سیاستهای حمایتی خود را ادامه دهند و از افغانهایی که در آن کشور زندگی میکنند، حمایت کنند و شرایط بهتری برای زندگی آنان فراهم سازند.
با توجه به اینکه ایران تاکنون تعاملات سازندهای با امارت اسلامی داشته و سفارت خود را در کابل فعال نگه داشته است، امید میرود که این کشور پیشگام در به رسمیت شناختن امارت اسلامی باشد و از این طریق، راه را برای سایر کشورها نیز هموار سازد.
پایان پیام/
Your Comment