کابل- ایرنا- معین مسلکی وزارت اقتصاد دولت سرپرست افغانستان شرکت هیئت بلند رتبه افغانستان در گفتگوهای «فورم تهران» را فرصت خوب برای ارایه دیدگاه‌ها، تحلیل تحولات داخلی، منطقه‌ای و تقریب دیدگاه‌ها میان مقامات دو کشور عنوان کرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری ایرنا در کابل؛ مولوی امیرخان متقی سرپرست وزارت امور خارجه دولت سرپرست افعانستان شنبه هفته جاری در رأس یک هئیت بلند رتبه به دعوت رسمی دکتر سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، برای شرکت در فورم گفتگو تهران به ایران رفته بود؛ عبداللطیف نظری، معاون شیعی وزارت اقتصاد طالبان از اعضای برجسته دولت سرپرست در این سفر امیرخان متقی را همراهی کرده است.

وی در گفتگو با خبرنگار ايرنا به بررسی ابعاد اين سفر و تاثير حضور مقامات افغانستان در گفتگوی فورم تهران و دستاوردهای آن پرداخته است؛ این گفتگو از نظرتان می‌گذرد:
تفاوت سفر جدید هیئت دولت سرپرست افغانستان به تهران با سفرهای قبلی

به گفته نظری مهم‌ترین تفاوت میان این سفر و سفر قبلی این است که در این سفر ما شاهد تحولات مهم در منطقه هستیم و همچنین این سفر درحالی صورت می‌گیرد که روابط میان کابل و تهران توسعه پیدا کرده و بیش از پیش استحکام یافته است.
وی افزود: هدف ما از این سفر این بود که روابط دوجانبه میان افغانستان و ایران تقویت شود و همکاری‌های اقتصادی و تجارتی گسترش پیدا بکنند و همچنین تحولات منطقه هم مورد بحث و دقت نظر قرار بگیرد.
به باور نظری افغانستان و ایران منافع مشترک فراوان در ابعاد داخلی و منطقه‌ای دارد بنا براین خوب است که دیدگاه‌های مشترک در این ارتباط شکل بگیرد و در نهایت دو کشور بتوانند در پرتوی منافع دو جانبه همکاری‌های سیاسی، دیپلماتیک، اقتصادی، ترانزیتی و تجارتی را افزایش دهند.

افغانستان و ایران دارای منافع و تهدیدات مشترک در منطقه هستند
معین مسلکی وزارت اقتصاد دولت سرپرست افغانستان در پاسخ به سوالی که در بخشی از نشست، امیرخان متقی به ارائه دیدگاه‌های امارت اسلامی در مورد مسائل منطقه‌ای و روابط تهران، کابل از جمله مسئله حقابه پرداخت، درباره پیام مهم سخنان وی گفت: مهم‌ترین پیام آقای متقی این بود که افغانستان و ایران دارای منافع و تهدید مشترک در منطقه هستند بنابراین نسبت به تحولات منطقه هم دو کشور نمی‌توانند سکوت کنند، بلکه باید با کنش فعال تمامی تحولات منطقه را رصد کنند و مورد ارزیابی و تحلیل قرار دهند تا از آسیب‌های که متوجه دو کشور است ما بتوانیم صیانت کرده و آسیب‌ها به گونه‌ای دفع بکنیم. وی افزود:مسایل مهم که پیرامون دو کشور وجود دارد می‌توانیم با رویکرد مشترک مورد بحث قرار دهیم و راه حل‌های مشترک هم برای مقابله با چالش‌ها در دستور کار قرار بگیرد.
امارت اسلامی هرگز مانع رسیدن آب به ولایت سیستان ایران نخواهد شد
دکتر نظری درباره مسئله حقابه ایران اظهارداشت: امارت اسلامی معتقد است که توجه به مسایل مرتبط به حقابه یک وظیفه شرعی، اسلامی و انسانی است و در صورتی‌که خشک‌سالی در افغانستان وجود نداشته باشد امارت اسلامی به مسایل حقابه توجه خاص دارد و هرگز مانع رسیدن آن به سیستان نخواهد شد.
معین مسلکی وزارت اقتصاد اظهار داشت: امارت اسلامی تلاش دارد تا زمینه‌ای فراهم شود که آب به مردم عزیز سیستان و بلوچستان برسند و این موضوع یک وظیفه شرعی و اسلامی ما است و همچنین امارت اسلامی به تعهدات امضا شده نیز پایبندی کامل دارد.
دیدار متقی و رئیس جمهور پزشکیان  یک دیدار مفید، سومند و مبتنی بر منافع دوجانبه بود
عبدالطیف نظری درباره دیدار سرپرست وزارت امور خارجه دولت سرپرست افغانستان با مسعود پزشکیان رئیس جمهور، جمهوری اسلامی ایران گفت: دیدار مولوی امیرخان متقی با رئیس جمهور پزشکیان یک دیدار مفید، سومند و مبتنی بر منافع دوجانبه بود هم وزیر امور خارجه افغانستان  و هم رئیس جمهور پزشکیان بر تقویت روابط  دو کشور تاکید کردند.


وی افزود: در این دیدار در ارتباط با موضوع مهاجرین افغان درایران بحث‌های مهم صورت گرفت و در ارتباط به تقویت همکاری‌های سیاسی و اقتصادی هم مباحث مهم مطرح شد که با پیگیری این موضوعات این جلسه، می‌توانیم منافع هر دو کشور را درآینده تامین و تضمین کنیم.

حضور هیئت افغانستان در «فورم تهران» می‌تواند در راستای به رسمیت‌شناسی و مشروعیت بین‌المللی امارت اسلامی مفید باشد
معین مسلکی وزارت اقتصاد دولت سرپرست افغانستان در ارتباط به حضور هئیت افغانستان در فورم گفتکوی تهران، گفت: بدون شک حضور هئیت امارت اسلامی در مجامع بین‌المللی ازجمله  در فورم گفتگوی تهران در رابطه به موضوع به رسمیت شناسی و مشروعیت بین‌المللی امارت اسلامی می‌تواند مفید ارزیابی شود ما تلاش داریم که از چنین تربیون‌ها واقعیت‌های افغانستان به کشور‌های مختلف جامعه جهانی منتقل کنیم.
نظری تصریح کرد: امنیت سراسری که در افغانستان وجود دارد یک الگوی خوب می‌تواند برای تحولات منطقه ارزیابی شود، ریشه‌کن شدن فساد و ثبات پایدار که در افغانستان شکل گرفته از جمله دست‌آوردهای مهم است که افغانستان در حال حاضر به عنوان یک کشور مستقل و آزاد از ثبات مطلوب و امنیت پایدار برخوردار است.

امنیت منطقه باید توسط کشور‌های منطقه تامین شود
به گفته نظری در حوزه سیاست خارجی افغانستان، یک سیاست خارجی متوازن، اقتصاد‌محور و مستقل دارد افغانستان در حال حاضر وابسته به هیچ قدرتی منطقه‌ای و بین‌المللی نیست بلکه تلاش دارد که روابط نیک با همه کشور‌ها از جمله همسایه‌گان خویش داشته باشند.
وی افزود: افغانستان نه تنها از بی‌ثباتی در منطقه حمایت نمی‌کند، بلکه دنبال صلح و ثبات پایدار در منطقه است، سیاست امارت اسلامی حسن همجواری با همسایه‌گان و سیاست متوازن با منطقه است ما می‌خواهیم که  امنیت منطقه توسط کشور‌های منطقه تامین شود و همچنین همکاری‌های اقتصادی میان کشور‌های منطقه افزایش پیدا کند.
نظری اظهار داشت: کشور‌های منطقه باید با تهدیدات امنیتی که منطقه را تهدید می‌کند همکاری مشترک داشته باشند، اما ادعای‌های مبنی بر حضور گروه‌های تروریستی در خاک افغانستان مطرح می‌شود اساس ندارد؛ در افغانستان هیچ گروه تروریستی وجود ندارد و تمام قلمرو کشور تحت کنترل امارت اسلامی است و امارت اسلامی امنیت قوی و مستحکم را در سراسر افغانستان تامین کرده که طی چهل سال گذشته بی‌پیشنه است.

حافظه جمعی افغانستان هنوز دخالت قدرت‌های بیگانه در این کشور را فراموش نکرده است
این مقام دولت سرپرست افغانستان در مورد تشکیل حکومت همه‌شمول در افغانستان، گفت: از نظر امارت اسلامی حکومت همه‌شمول به این معنی است که از نیروهای‌های متخصص، متعهد و دارای ظرفیت در راستای حکمرانی خوب و مطلوب استفاده صورت بگیرد.
وی افزود: برخی کشور‌های بیگانه هنوز هم در تلاش است که با مقاصد سیاسی و اعمال فشار بحث حکومت همه‌شمول را مطرح نماید که این از نظر امارت اسلامی و مردم افغانستان قابل قبول نیست.
نظری با بیان اینکه افغانستان تجربیات تلخ از مداخله قدرت‌های بیگانه  دارد، تاکید کرد: حافظه جمعی افغانستان هنوز دخالت قدرت‌های بیگانه در افغانستان را فراموش نکرده است به این دلیل است که ما تلاش می‌کنیم از ظرفیت، تخصص و تعهد نیروهای پاک وطن‌دوست و متعهد به منافع ملی کشور از تمامی اقشار اجتماعی افغانستان استفاده کنیم، اما دخالت کشور‌ها را در امور داخلی خود تحمل و قبول نداریم.

از ظرفیت‌های ملی بدون تفاوت و همه جانبه در راستای افغانستان قوی، آزاد و آباد استفاده می‌شود
معین مسلکی وزارت اقتصاد در پاسخ به سوالی که حمایت از اقلیت‌های قومی و مذهبی از سوی امارت اسلامی یک تعارف است یا اینکه دولت سرپرست در این مسئله جدی است، گفت: امارت اسلامی به پاسداری از حقوق تمام مردم افغانستان متعهد است و افغانستان را خانه مشترک تمام اقوام و گروه‌های اجتماعی می‌داند.
این مقام دولت سرپرست تاکید که ما تلاش می‌کنیم تا از ظرفیت‌های ملی بدون تفاوت استفاده همه جانبه در راستای افغانستان قوی، آزاد و آباد داشته باشد.

امارت اسلامی مصمم است روابط خود را در همه ابعاد با جمهوری اسلامی ایران تقویت کند
نظری در ارزیابی فورم گفتگو‌های تهران گفت: مجمع گفتگوی تهران یک فرصت خوبی بود برای همکاری‌های همه جانبه میان کابل و تهران، تقویت همکاری‌های منطقه‌ای و همکاری مشترک در ارتباط با تحولات منطقه است.


وی افزود: در دیدارهایی که سرپرست وزارت امور خارجه با رئیس جمهور و وزیر امور خارجه ایران داشت از نظر ما جامع، همه جانبه و مفید بود، بسیاری از مسایل که مبهم بود مورد بحث قرار گرفت و برای دو طرف روشن شد، دیدگاه مشترک در ارتباط به بسیاری از مسائل، مانند مسائل امنیتی، مهاجرین و همکاری‌های اقتصادی و تجاری، مباحث تزانزیت، همکاری‌های علمی از جمله موضوعات مهم که میان مقامات دو کشور مورد بحث قرار گرفت.
نظری بیان داشت: تقویت این همکار‌ها در راستای منافع دو کشور است و امارت اسلامی مصمم است که روابط خود در همه ابعاد با کشور همسایه خود جمهوری اسلامی ایران که دارای منافع مشترک و همچنین مشترکات فراوان تاریخی، فرهنگی و تمدنی می‌باشند تقویت کند.
نظری گفت: در مجموع این نشست فرصتی بود برای ارائیه دیدگاه‌ها، تحلیل تحولات داخلی و منطقه‌ای و تقریب دیدگاه‌ها میان دو طرف. امیدواری ما این است که نشست‌ و نشست‌های مشابه در آینده هم ادامه داشته باشد تا ما بتوانیم بر چالش‌های دوجانبه و چالش‌های منطقه غلبه پیدا کرده و شاهد افغانستان آزاد و آباد باشیم و همچنین منطقه‌ای عاری از ناامنی و بی‌ثباتی باشیم.
پایان پیام/