به گزارش خبرنگار خبرگزاری ایرنا در کابل؛ سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در جدیدترین گفتگو با خبرگزاری ایرنا(دوشنبه ۴ حمل) از گفتگو با مقامات دولت سرپرست مبنی بر ارائه یک طرح مشترک برای خروج تدریجی و آبرومندانه مهاجران افغان که به صورت غیرقانونی در ایران بهسر میبرند، سخن گفت.
وزیر خارجه ایران در بخشی از این گفتگو با اشاره به سفر اخیر خود به کابل و دیدار با مقامات دولت سرپرست افغانستان، اظهار داشت: در این دیدار درباره ضرورت خروج مهاجران غیرقانونی به صورت مفصل بحث و گفتگو شد و طرفین بر ضرورت بازگشت اتباعی که به صورت غیرقانونی وارد ایران شدهاند، تاکید کردند.
عراقچی در ادامه با تاکید بر اینکه مهم ترین مسئله در روند بازگشت مهاجران، موضوع مدیریت است، تصریح کرد: در حال رایزنی با دولت افغانستان هستیم تا این روند به شکل اصولی و سازمان یافته انجام شود و در این زمینه به طور کامل با طرف افغانستانی مذاکره و مقرر شد که یک طرح مشترک در این زمینه برای خروج تدریجی و آبرومندانه مهاجران این کشور از ایران تهیه و اجرایی شود.
عراقچی با اشاره به شرایط دولت سرپرست افغانستان نسبت به آمادگی رتق و فتق امور پناهجویان، گفت: بسیار مهم است که طرف مقابل در افغانستان نیز قدرت پذیرش و جذب این افراد را داشته باشد، در حال حاضر مقامات افغانستان در حال برنامهریزی برای انجام این مهم هستند و برهمین اساس این افراد به صورت تدریجی از کشور خارج خواهند شد.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه افغانستان باید بتواند این افراد را به درستی جذب و زمینه پذیرش آنها را فراهم کند، افزود: ما نمیخواهیم که بازگشت اتباع به یک بحران اجتماعی برای دو کشور تبدیل شود و اصل مهم برای ما در زمینه بازگشت مهاجران افغان، انجام کار بر اساس یک روال منطقی و معقول منطقهای است.
برادری در عمل؛ وقتی عزتمندی افغانها ملاک تصمیمگیری قرار میگیرد
پذیرش مهاجر از سوی هر کشوری برای اقتصاد آن کشور امری هزینهزاست؛ این مسئله نه تنها انکارشدنی نیست، بلکه بسیار نیز محسوس است.
از سوی دیگر، مقامات تهران بارها بر این مسئله که حضور میلیونها مهاجر افغان به ویژه موج جدید مهاجرت که در پی تحولات اخیر افغانستان شکل گرفته است و میلیونها شهروند افغان را راهی ایران کرده است، بار سنگینی را بر اقتصاد کشور در شرایط تحریمهای ظالمانه کشورهای غربی به ویژه آمریکا تحمیل کرده است.
چندی قبل، نماینده ایران در مجمع عمومی سازمان ملل اعلام کرد که این کشور سالانه مبالغ هنگفتی برای مهاجران هزینه میکنند. ایروانی سال گذشته با ارائه آمار حضور بیش از ۶ میلیون مهاجر افغانستانی در ایران، عنوان کرد که تهران سالانه بیش از ۱۰ میلیارد دلار برای تأمین نیازهای آنان در مواردی همچون خدمات عمومی، بهداشت، آموزش و زیرساختها هزینه میکند.
هزینهای که اتفاقاً تهران به تنهایی بار آن را به دوش میکشد و نهتنها سازمانهای بینالمللی، بلکه سازمان ملل نیز سهم معتنابهی در تأمین آن ندارند!
با این همه، و در حالی که روند خروج مهاجران افغان حتی از کشورهای اروپایی نیز شکل جدی به خود گرفته است و دیگر همسایه این کشور(پاکستان) حاضر نیست از مهلت تعیین شده برای اخراج شهروندان افغان از خاک خود کوتاه بیاید، وزیر خارجه ایران میگوید در گفتگو با مقامات کابل مقرر شد که یک طرح مشترک برای خروج تدریجی و آبرومندانه مهاجران أفغان از ایران تهیه و اجرایی شود.
سخنان عراقچی به این معناست که تهران کماکان در عمل برادری خود را به افغانها نشان داده و «عزتمندی» آنان را ملاک و محور هر تصمیمگیری درباره آنان قرار داده است، آن هم در شرایطی که خود بار تحریمهای اقتصادی ظالمانه غرب را به دوش میکشد و این هم حقیقتی است که دیگر کشورها و همسایگان افغانستان که به هیچ وجه در شرایط مشابه ایران هم نیستند، حاضر به پرداخت چنین هزینههایی برای شهروندان افغانستان نیستند!
دولت پزشکیان و مدارای تمام با حاکمیت همسایه شرقی
نکته دیگری که در سخنان وزیر امور خارجه ایران حائز اهمیت است، نگاهی است که تهران به دولت سرپرست افغانستان دارد؛ چنان که قبلاً نیز عراقچی در مصاحبه دیگر خود با یک رسانه ایرانی به آن اشاره کرده بود و آن اینکه الان در کابل، دولتی مستقر است که حاکمیت خود را توانسته است شکل و قالبی سراسری بدهد.
این سخنان عراقچی به این معناست که دولت پزشکیان، چنان که دأب شخص اول دولت نیز نشان داده، بر مدارا و دوستی با همسایگان به ویژه افغانستان و حمایت از ثبات و آرامش در این کشور است و هر چند که پرونده مسائلی همچون «حقابه» را با کابل همچنان گشوده دارد، با این همه «عزتمندی» همسایه را بر بسیاری از مسائل دیگر اولویت داده و میدهد.
پایان پیام/