به گزارش خبرگزاری ایرنا؛ سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در هشتمین کنفرانس تاریخ روابط خارجی ایران با عنوان «سیاست خارجی ایران و خلیج فارس در گستره تاریخ» که صبح امروز سهشنبه۳۰ دلو در مرکز مطالعات سیاسی و بینالملل وزارت امور خارجه برگزار شد، گفت: تمرکز موضوعی کنفرانس امسال را بر موضوع مهم و راهبردی خلیج فارس قرار دادیم که یکی از مهمترین موضوعات مرتبط با دیروز، امروز و آینده ایران عزیز برگزیدهاند.
وزیر امور خارجه ایران افزود: از اعماق تاریخ تا کنون، خلیج فارس به عنوان یکی از مهمترین پهنههای آبی در سطح جهانی و یکی از مهمترین حوزههای تمدنساز، از نقطه نظر شئون مختلف حیات بشری واجد اهمیت راهبردی بوده و از این رو به عنوان یک خاطره جمعی بشری شایسته توجه ویژه و پژوهش از ابعاد مختلف است.
وی افزود: این پهنه آبی به رغم همه فراز و نشیبهای تاریخی و همه تغییرات خواسته و یا ناخواسته، شاهد یک تداوم معنادار در حفظ محوریت خود در توسعه ایران و مناطق پیرامونی خود بوده است. البته این اهمیت روز افزون، در کنار رقابت راهبردها و منافع کنشگران داخل و خارج منطقه، و مهمتر از آن تقابل و یا منازعه قدرتهای خشکی و دریایی در ادوار مختلف، باعث شده که خلیج فارس شاهد دخالتهای فراوان و دست اندازیهای مداوم برای برهم زدن ژئوپلیتیک طبیعی منطقه باشد.
وزیر امور خارجه ایران افزود: متعاقب اکتشافات نفت و گاز در منطقه و تبدیل شدن انرژی به یک کالای راهبردی بین المللی، طمع ورزیهای بی حد و حصر استعمارگران و قدرتهای هژمونی طلب به این آبراهه، کرانهها و جزایر آن (که در اشکال مختلف، از تصرف و اشغال تا نفوذ و تشکیل دادن دولت های دست نشانده بروز کرده است)، موجب امنیتی کردن خلیج فارس و مالا برهم زدن روال طبیعی زیست و همکاری در این منطقه شده است.
عراقچی گفت: جمهوری اسلامی ایران با داشتن بیشترین خطوط مرزی با خلیج فارس و تسلط بر تنگه هرمز واجد نقش بی بدیلی در حفظ ثبات و امنیت این پهنه آبی و مناطق پیرامونی آن بوده و لذا از همان روزهای اول تشکیل خود، با فهم دقیق از اهمیت راهبردی خلیج فارس برای ایران و منطقه و از طرف دیگر با شناخت عمیق از نقش مخرب حضور و رقابت قدرتهای خارجی شرقی و غربی، راهبرد تامین امنیت حداکثری بومی را در دستور کار خود قرار داد و در همین چارچوب و به رغم همه فشارها تلاش نموده در چارچوب دکترین امنیتی خود تامین کننده ثبات و امنیت پایدار و آزادی کشتیرانی در خلیج فارس باشد. شاهد مهم آن نیز نقش ممتاز ایران در حفظ امنیت انرژی در کوران جنگهای اول و دوم خلیج فارس است.
وی افزود: البته و متاسفانه، به رغم سیاستهای اصولی تهران، برخی قدرتهای فرامنطقهای برای تامین منافع نامشروع خود تلاش حداکثری نمودهاند که خلیج فارس را کانون بحران و منازعه کنند. در همین راستا دهه هاست تلاش می نمایند با نظامی کردن منطقه و فروش و انباشت میلیاردها دالر سلاح، این پهنه آبی را در یک تنش "دائمی" نگاه داشته و مسیر همکاری و همزیستی مسالمت آمیز ملل و کشورهای منطقه را مسدود نمایند.
سیاست خصمانه حذف جمهوری اسلامی ایران از هرگونه ترتیبات منطقه ای و یا جنگ تمام عیار اقتصادی که از طریق تحریم های غیرقانونی بر علیه ملت بزرگ ایران براه انداخته اند تنها گوشه ای از این تلاش چند دهه ای قدرت های فرامنطقه ای به رهبری ایالات متحده است.
وزیر امور خارجه ایران اظهار داشت: امروز نه تنها سیاست حذف جمهوری اسلامی ایران از ترتیبات منطقهای و یا اختلاف افکنی و ایجاد منازعه میان ایران و همسایگانش در خلیج فارس شکست خورده است، بلکه با دیپلماسی فعال و سیاست خارجی همسایه محور جمهوری اسلامی ایران، و نیز تغییرات ادراکی ایجادشده در برخی از کشورهای منطقه، خلیج فارس در حال ورود به یک دوران جدیدی از همکاری منطقه ای است. خوشبختانه شاهد آن هستیم که به تدریج پارادایم جدیدی در حال شکل گیری است که می تواند نوید دهنده دوران شکوفایی همکاری های فراگیر باشد.
وی تاکید کرد: البته بدیهی است که تداوم این روند نیازمند حفظ "اجماع فعلی شکل گرفته" برای همکاری همه جانبه میان کشورهای منطقه و توجه قطعی به اصول اساسی همسایگی و رعایت منافع و امنیت متقابل کشورهای حاشیه خلیج فارس می باشد. همگان باید بدانند امنیت پایدار بدون امنیت برای همه و یکایک کشورها حاصل نمی شود.
عراقچی، گفت: جمهوری اسلامی ایران امیدوار است در فضای جدید شکل گرفته در منطقه خلیج فارس و بر پایه ادراکات نوین رهبران کشورها مبتنی بر مفهومی شمولگرا از امنیت دستهجمعی، ضرورت استقلال راهبردی منطقه، تنوع بخشی به روابط و همکاریها و اولویت به رویکرد ژئواکونومیک، شاهد خلیج فارسی با ثبات تر، امن تر و توسعه یافته تر باشیم. دستگاه دیپلماسی بر اساس وظیفه ذاتی و تکالیف محوله، به دنبال کمک به تحقق اهداف توسعه ای ملی در چارچوب سیاست توسعه "دریا پایه و دریامحور" استان ها و مناطق هم مرز با خلیج فارس از چابهار تا مکران و از بندرعباس تا آبادان بوده و برنامه فعالی را در چارچوب دیپلماسی اقتصادی کشور و بویژه در همکاری با کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس طراحی کرده و پیگیری مینماید.
پایان پیام/