به گزارش خبرنگار خبرگزاری ایرنا در کابل؛ پروژهی انتقال پایپلاین گاز ترکمنستان به افغانستان، پاکستان و هند در خاک افغانستان، و چندین پروژه انکشافی (نفت و گاز، انرژی و ترانسپورت) میان کابل و عشقآباد امروز چهارشنبه۲۱ سنبله، توسط ملا محمد حسن آخوند رئیس الوزرای دولت سرپرست و قربانی قلی بردی محمدوف رهبر ملی ترکمنستان افتتاح شدند.
در مراسمی که به این مناسبت در منطقه ماری(اسلیم چشمه) ترکمنستان برگزار شد و رئیس جمهور ترکمنستان از طریق ویدیوکنفرانس وصل بود، به مسئولان تخنیکی بهخاطر آغاز کار تاپی و سایر پروژه های انکشافی (نفت و گاز، انرژی و ترانسپورت) میان افغانستان و ترکمنستان هدایت داده شد و این پروژهها رسماً افتتاح گردید.
ملا محمدحسن آخند رئیس الوزراء امارت اسلامی افغانستان طی سخنرانی خویش، به ملتهای افغانستان و ترکمنستان، رهبر ملی و رئیس جمهور ترکمنستان، مسئولان و تمام اشتراک کنندگان مراسم، این روز تاریخی را تبریک گفت.
وی گفت: امروز روزی است که پس از سالها انتظار آن را داشتیم و بعد از سپری نمودن مشکلات و سختیها زمینه افتتاح این پروژههای بزرگ تحقق یافت.
ملا حسن آخوند با اشاره به افتتاح این پروژهها افزود: افتتاح این پروژه ها نمایانگر نیت نیک و سیاست عاقلانه رهبر ملی ترکمنستان و سایر مسئولین ترکمنستان میباشد. این پروژه ها دوستی میان افغانستان و ترکمنستان را بیشتر میسازد و به ملتهای دو کشور منفعتهای فراوان خواهند رساند.
رئیس الوزرای دولت سرپرست به مسئولان مربوطه امارتی هدایت داد که با امانتداری، اخلاص و تقبل خستگی ها، برای تکمیل نمودن این پروژه ها تلاش کنند.
سردار بردی محمدوف رئیس جمهور ترکمنستان که از طریق ویدیو کنفرانس وصل بود، گفت: امروز ما شاهد تهدابگذاری چندین پروژه بزرگ از جمله پروژه های تاپی و تاپ هستیم. وی افزود: روابط دوستانه، برادرانه و حسن همجواری میان دو کشور در حال توسعه است و اجرای این پروژهها نه تنها برای منافع ترکمنستان و افغانستان، بلکه برای منفعت منطقه اهمیت بسزا دارد.
قربان قلی بردی محمدوف رهبر ملی ترکمنستان گفت: امروز یک روز تاریخی برای دو کشور است و صفحه جدید در روابط دو کشور باز میشود.
وی افزود: روابط افغانستان و ترکمنستان تاریخی است، احترام متقابل، برابری، برادری و حسن همجواری میان دو کشور نمونهی برجسته میباشد و در آینده این روابط بیشتر از پیش گسترش خواهد یافت.
رهبر ملی ترکمنستان بیان داشت: همکاری ها میان دو کشور در عرصههای ترانسپورت، مخابرات، انرژی برق و سایر عرصهها، برای افغانستان منفعت بار بوده و نمونه دوستی حقیقی و گشایش صفحه جدید بین دو کشور است. وی افزود: بخش مهم سیاست ما این است که به همکاریهای خویش با مردم افغانستان در عرصههای اقتصادی، سیاسی و دیپلوماتیک ادامه میدهیم.
قربان قلی بردی محمدوف تصریح کرد: این پروژهها در توسعه اقتصادی، رشد صنعت و حیات اجتماعی افغانستان تاثیر مثبت خواهد داشت، برای دوازده هزار افغان زمینه کار فراهم میگردد، هر سال این پروژهها برای افغانستان در حدود یک میلیارد دالر عواید خواهد داشت، با استفاده از مسیرهای ایجاد شده محصولات ما به کشورهای اروپایی انتقال مییابد و در اتصال آسیای مرکزی و جنوبی نقش مهم را ایفا می نمایند.
به گزارش ایرنا؛ پروژۀ منطقوی خط لوله تاپی که گاز ترکمنستان را از طریق افغانستان به پاکستان و هند انتقال می دهد، ۱۸۲۱ کیلومترطول دارد و ظرفیت انتقال سالانه آن ۳۳ میلیارد متر مکعب میباشد و عواید سالانه افغانستان از ترانزیت آن ۴۰۰ میلیون دالر خواهد بود.
پروژه توسعه بندر تورغندی که شامل دو مرحله ساخت خط آهن از هرات تا صنوبر به طول ۲۲ کیلومتر و ساخت هنگرها، تاسیسات و خط آهن فرعی در این مسیر بهخاطر بارگیری میباشد که به هزینه در حدود ۴۰ میلیون دالر عملی میگردد.
به همین ترتیب سب استیشن نورالجهاد به هزینه ۳۵ میلیون ۳۹۲ هزار و ۲۹۵ دالر به حمایت مالی شرکت برشنا ایجاد گردید که برق ولایت هرات را اطمینان بخش خواهد کرد و با افزایش ولتاژ آن از ۱۱۰ به ۲۲۰ سبب کاهش ضایعات تخنیکی خواهد شد.
پروژه فایبر نوری افغانستان را از طریق ترکمنستان به اروپا وصل خواهد کرد و برعکس ترکمنستان را از طریق افغانستان به پاکستان و سایر کشورهای همسایه وصل می نماید.
پایان پیام/