کابل- ایرنا- شماری از آگاهان امور اقتصادی می‌گویند که سیاست‌های اقتصادی پاکستان در قبال افغانستان کوتاه‌مدت، غلط و غیر مسلکی است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری ایرنا در کابل؛ مسئولان وزارت صنعت و تجارت دولت سرپرست افغانستان شام دوشنبه 6 حمل، از سفر هیئت بلند پایه اقتصادی و تجارتی پاکستان تحت ریاست محمد خُرم آقا، معین وزارت تجارت آن کشور به کابل خبر دادند.

مسئولان وزارت صنعت و تجارت دولت سرپرست گفتند، هدف سفر این هیئت پاکستانی به افغانستان ادامه گفتگو روی تحکیم و گسترش روابط تجارتی و ترانزیتی میان دو کشور می‌باشند.

حالا سوال این است که سفر این هیئت بلند پایه پاکستان به افغانستان چقدر در جهت تحکیم و گسترش روابط اقتصادی و تجارتی دو کشور مفید واقع می‌شود؟

شماری از آگاهان اقتصادی در این ارتباط می‌گویند که سیاست‌ اقتصادی پاکستان در قبال افغانستان همواره کوتاه‌مدت‌، غلط و غیر مسلکی است.

تاج محمد تلاش آگاه امور اقتصادی امروز سه‌شنبه 7 حمل، در صحبت با خبرنگار خبرگزاری ایرنا، گفت: افغانستان و پاکستان قبلاً هم توافق‌نامه‌های تجارتی مبنی بر اینکه تاجران افغان تا بندر کراچی اموال تجارتی خویش را بدون کدام محدودیت انتقال دهند؛ امضا کرده بودند ولی از سوی پاکستان عملی نشد بلکه محدودیت‌های جدید را برای تاجران افغان وضع کردند.

این آگاه امور اقتصادی با بیان اینکه پاکستانی‌ها همیشه برای وضع محدودیت سری راه تاجران افغان بهانه‌تراشی کردند، اظهارداشت: پالیسی‌های اقتصادی کشور پاکستان مطابق پالیسی مطلق نظامی آن‌هاست که بسیار تند و شدید می‌باشد.

آقای تلاش اظهار داشت: پاکستان باور اقتصادی و مالی خود در برابر افغانستان و کشور‌های منطقه را از دست داده‌اند و این بهترین دلیل است که دیگر ما با پاکستان هیچ تعامل تجارتی نداشته باشیم و دنبال راه بدیل آن باشیم.

این آگاه امور اقتصادی با بیان اینکه پاکستان اعتماد اقتصادی خود را نزد بانک آسیایی، ام آی اف و بانک جهانی از دست داده‌ است، گفت: این نهاد‌ها دیگر به پاکستان پول قرضه نمی‌دهند و از سوی هم کشور‌های منطقه در تطبیق پروژه کلان اقتصادی با پاکستان دست نمی‌دهند، لهذا پاکستان با رکود شدید اقتصادی رو به رو است، به این اساس پالیسی اقتصادی پاکستان در قبال افغانستان هم شدید، غلط و غیر مسلکی می‌باشد.

وی خاطرنشان کرد: هیئت اقتصادی پاکستان که برای تبادل افکار به افغانستان آمده است، فکر نکنم که شرایط اصول اساسی اقتصادی را برای خود تطبیق کرده بتواند و این صلاحیت‌ها هم برای یک مدت کوتاه خواهد بود نه در آینده‌ی درست نظام اقتصادی افغانستان و پاکستان.

در همین حال محمد شبیر بشیری آگاه امور اقتصادی نیز به خبرگزاری ایرنا، گفت: افغانستان و پاکستان در بُعد تجارتی و اقتصادی وابستگی‌ها، مشابهت‌ها، مشارکت‌ها و درگیری‌های وافر را دارند زیرا در جغرافیایی که این دو کشور موقعیت دارند باعث گره خوردن سرنوشت تجارتی و اقتصادی این دو مملکت به گونه طبیعی شده است که نه به خواسته ما است و نه به خواسته‌ی پاکستانی‌ها.

این آگاه امور اقتصادی افزود: اگر این سرنوشت به دست ما می‌بود افغان‌ها علاقه‌مند نبودند که سرنوشت تجارتی و اقتصادی‌شان با کشوری مثل پاکستان گره بخورد اما موقعیت جغرافیایی این مجبوریت را بار آورده است.

وی با بیان اینکه سیاست اقتصادی افغانستان درسه حلقه تعریف و مشخص می‌شود، افزود: اقتصاد افغانستان شامل گسترش تجارت دوجانبه با کشور‌های همسایه، صادرات، واردات و مدیریت کسر بلانس تجارتی است. 

بشیری افزود: در سه حلقه‌ی یاد شده اقتصاد افغانستان افغانستان، جمهوری اسلامی ایران هم شامل می‌باشند که نیاز است افغانستان با جمهوری اسلامی ایران و پاکستان توافقات تجارتی و اقتصادی را انجام داده و تعاملات اقتصادی و تجارتی خویش را توسعه‌ دهد، زیرا توسعه تعاملات اقتصادی افغانستان وابسته به این دو کشور است.

این آگاه امور اقتصادی تاکید کرد: وقتی با کشوری تعاملات سیاسی خوبی نداریم لازم است که تعاملات اقتصادی را از سیاست دور نگهداریم و یا قسمی سیاست‌ها را تنظیم کنیم که تعاملات تجارتی را متاثر نسازند.

حالا آنچه نتیجه می‌گیریم این است که روابط سیاسی و اقتصادی افغانستان و پاکستان در ادوار مختلف با دلایل متعدد با شکنندگی مواجه بوده و رفت و آمد‌های هیئت‌های بلند پایه دو طرف برای بهبود روابط سیاسی و اقتصادی موثر واقع نشده‌اند.

پایان پیام/