به گزارش خبرنگار خبرگزاری ایرنا در کابل؛ شماری از مقامات حکومت تحت حمایت اشغال امریکا، روز (شنبه، 14 دلو) مجمعی را تحت نام "مجمع فدرال خواهان افغانستان" در خارج از کشور ایجاد کرده و خواهان تشکیل نظام فدرالی در افغانستان شدند.
مارشال دوستم رهبر حزب جنبش، عطا محمد نور رئیس اجرایی حزب جمعیت و محمد محقق رهبر حزب وحدت مردم، حمایت خویش را از مجمع فدرال خواهان افغانستان اعلام کردند.
حالا سوال این است که آیا مردم نظام فدرالی را میخواهند؟ فدرالی خواهان و چند حزب سیاسی که حمایت خویش را از تشکیل چنین نظامی در افغانستان اعلام کردند، نزد مردم جایگاه دارند؟
خبرنگار خبرگزاری ایرنا، این سوال را با باشندگان ولایات مختلف افغانستان در میان گذاشته و خواستار نظریات مردم در این مورد شده است.
شهروندان افغانستان در این ارتباط میگویند که فدرالی خواهان و حامیان سیاسی فراری آنها، نزد مردم اعتبار و جایگاهی ندارند که چنین خوابشان را به حقیقت مبدل کنند و چنین طرحی هم طرح دشمنان افغانستان هستند.
عمران از باشندگان ولایت میدان وردک مقیم کابل در این ارتباط به خبرگزاری ایرنا گفت: با توجه به ساختار جغرافیایی، فرهنگی، زبانی، قومی، سمتی و مذهبی افغانستان، نظام فدرالی در این کشور قابل اجرا نیست و چنین خوابی از سوی خائنین به ملت و مردم به حقیقت مبدل نخواهد شد.
این باشنده ولایت میدان وردک افزود: ما نظام فدرالی را نمیخواهیم زیرا نظام فدرالی را به معنی تجزبه کشور عزیزم افغانستان، به میان آمدن دوباره جزایر قدرت، دوباره به قدرت رسیدن چهرهها و سیاسیون فاسد و رانده شده از نزد ملت، فراریها و دست نشاندههای اشغالگران به خصوص اجرای پروژههای امریکا و انگلیس تلقی کرده و آنها را تجزیهطلبان افغانستان میدانیم.
مهدی حسینی، باشنده ولایت بلخ به خبرگزاری ایرنا گفت: نظام فدرالی خوب است، در بسیاری از کشورها نتیجه داده است اما افغانستان متفاوت است؛ تفاوتاش در این است که متاسفانه این کشور رهبرانی خودخوانده دارند که بهجای فکر کردن به حل مشکلات و موضوعات کشوری، بیشتر درگیر کشمکشهای قومی و منافع شخصی خودشان هستند. این طرح چه بیرونی باشد یا داخلی، راه حل برای افغانستان نیست.
این باشنده ولایت بلخ خاطرنشان کرد: فدرالی خواهان در 20 سال گذشته در چوکات نظام جمهوریت، نه تنها خواستهای ملت افغانستان را برآورده نکردند بلکه مرتکب هزاران جنایت به این ملت شدند؛ خیانتکار در هر لباس و نظامی که بیایند خیانتکار و جنایتکاراند. اما با این تفاوت که این بار ملت بیدار شدند و دیگر نمیگذارند که سرنوشتشان بدست اشخاص فروخته شدهی مانند اینها (فدرالی خواهان) بیافتند.
حکمتالله رونق باشنده شهر کابل به خبرگزاری ایرنا گفت: فدرالی خواهان کجا نزد مردم جایگاه دارند که ایده نظام فدرالی را طرح میدهند؟ اینها چند دزد هستند که حالا از قدرت و دزدی دور شده و در تلاش دوباره سوار شدن بر گُردههای مردم هستند، در کشور اسلامی، نظام کفری فدرالی جای دارد!؟ کدام عقل باور میکند!
این باشنده شهر کابل افزود: ما نظامی "سُچه" اسلامی و قرآنی میخواهیم دراین راه بیش از 40 سال قربانی دادیم هو برادر! نه برای نظامهای کُفری بنام دیموکراسی، فدرالی و ... که فحشا، فساد و دزدی را ترویج کند.
این شهروند، شهر کابل خطاب به خبرنگار ایرنا از وی خواست و گفت: برادر! سلام من را به فدرالی خواهان فراری برسانید و بگوید که این خواب و خیالتان تا ابد در افغانستان به حقیقت مبدل نخواهد شد.
احمد بارکزی باشنده ولایت قندهار نیز به خبرگزاری ایرنا گفت: افراد که طرح نظام فدرالی را مطرح کردند طرحی جدید نیست، این طرح از گذشتهها وجود داشت، که چطور افغانستان را پارچه، پارچه بسازند، در حالیکه افغانستان یک کشور همدلی است و تمامی اقوام زیر یک چتر مثل برادر زندگی میکنند.
بارکزی افزود: این طرح نفاق را دامن میزند، نه به نفع حال و نه به نفع آینده افغانستان است. از فدرالی خواهان میخواهیم که بهجای دامن زدن به نفاق و شکاف، بیآیند و یک طرح بهخاطر ثبات و پیشرفت اقتصادی و آبادی افغانستان ارایه کنند.
این باشنده ولایت قندهار با بیان اینکه کسانی که این طرح را مطرح میکنند، فروخته شدهها هستند، تاکید کرد: چی درگذشته و چی درحال، اینها هر کدام به یک کشور وابسته بودند، اینها کوشش میکنند، نفاق را دامن بزنند،این طرح، طرح شیطانی است.
بارکزی خطاب به فدرالی خواهان گفت: شما مصداق ضرب المثل هستید که گفته " ترا مردم در خانه و قریه خویش جای نمیدهد، خودت دعوایی این را داری که اسپ مرا درخانه ملِک قریه بسته کنید".
وی افزود: این افراد از ترس فساد گذشتهشان مانند دزدیها، غضب زمین مردم، زورگیری و باج گیریهای که نمودند به افغانستان آمده نمیتوانند با از خارج کشور طرح نظام این و آن را میدهند.
خبرنگار خبرگزاری ایرنا به دلیل مشابه بودن نظریات اکثری شهروندان افغانستان مبنی بر رد چنین طرح و نظامی، از بازتاب نظریات آنها در این بسته گزارش خود، خودداری کرده است.
قابل یادآوری است که آگاهان امور سیاسی و بینالمللی هم در صحبت با خبرگزاری ایرنا طرح نظام فدرالی را ممثل تضعیف، تجزیه و عقب افتادگی همیشگی افغانستان عنوان کرده و گفتند که چنین نظام در افغانستان جوابگو نیست.
با دریافت نظریات مختلف شهروندان کشور مبنی بر رد نظام طرح و نظامی در افغانستان، به این نتیجه میرسیم که تشکیل نظامی فدرالی از نظر مردم افغانستان مردود است که نمیتواند در افغانستان جوابده باشند.
پایان پیام/