یادداشت| کابل- اسلام‌آباد؛ سایه سنگین اخراج مهاجرین بر روابط دو پایتخت

کابل- ایرنا- اظهارات شدیداللحن مولوی عبدالکبیر، سرپرست وزارت مهاجرین و عودت‌کنندگان دولت سرپرست افغانستان درباره نحوه برخورد پلیس پاکستان با مهاجرین افغان، بیانگر استمرار فضای سنگین روابط میان دو کشور است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری ایرنا در کابل؛ مولوی عبدالکبیر، سرپرست وزارت مهاجرین و عودت‌کنندگان دولت سرپرست افغانستان امروز سه‌شنبه دوم ثور(اردیبهشت) در جلسه مشترک تخنیکی(فنی، تخصصی) بین ادارات ذی‌ربط امارت اسلامی و هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان و نهادهای بین المللی فعال بار دیگر از رفتارهای دولت پاکستان در قبال مهاجرین افغان انتقاد کرد.

مولوی عبدالکبیر ضمن ابراز امیدواری نسبت به مؤثر بودن نشست مذکور برای کمک به حل مشکلات مهاجرین و بیجاشدگان داخلی افغانستان، گفت: میلیون ها افغان به دلیل چندین دهه درگیری بیجاشده و یا مجبور به ترک خانه‌های خود شده‌اند.

وی با انتقاد از اخراج اجباری مهاجران افغان از پاکستان، خشونت علیه مهاجرین را غیرقابل تحمل و آن را عامل نفرت بین دو ملت خواند.

اظهارات صریح و تُند مولوی عبدالکبیر در جلسه مذکور، در حالی که کابل روز شنبه این هفته میزبان إسحاق دار، معاون نخست‌وزیر و وزیرامور خارجه پاکستان بود، گویای این مطلب است که روابط دو کشور هنوز از برخی مسائل به ویژه بحران اخراج مهاجرین أفغان به شدت متأثر است و گویا ترمیم روابط هم به زمان بیشتر و از نگاه کابل نیاز به اقدام عملی اسلام‌آباد در توجه به اوضاع مهاجرین افغان دارد.

شنبه دیپلماتیک ملتهب؛ انتقادهای پیاپی مقامات کابل از عملکرد اسلام‌آباد در قبال مهاجرین

صبح شنبه هفته جاری(30 حمل/ فروردین) و زمانی که وزیر امور خارجه پاکستان وارد کابل شد، از استقبال سرد مقامات کابل قابل پیش‌بینی بود که اسحاق دار، روز سختی را در گفتگوهای دیپلماتیک خود در پیش رو خواهد داشت.

اسحاق دار با پرونده طیفی از مسائلی که در سال‌های اخیر باعث کدورت میان دو پایتخت شده و روابط کابل و اسلام‌آباد را سرد و بی‌روح کرده و در مواردی نیز منجر به درگیری‌های مرزی شده بود، وارد کابل شده بود تا مگر اینکه بتواند با گفتگوهای مثبت دریچه امیدی را به روی روابط دو طرف و بازگشت به روزهای امیدوارکننده بگشاید، اما گزارش‌های رسمی منابع حکومت سرپرست نیز گویای جو سرد حاکم بر جلسات طرفینی بود.

در بخشی از گزارش ارگ از دیدار اسحاق دار با عبدالسلام حنفی آمده است: «... متعاقباً معاون اداری ریاست الوزراء در خصوص رفتار نامناسب با مهاجرین افغان گفت که چنین عملکردها تأثیرات منفی را بالای اذهان مردم می‌گذارد، لذا توجه ویژه مقامات پاکستانی را در این زمینه خواهانیم».

البته وزیر خارجه پاکستان در تمام این دیدارها سعی کرده بود که احساسات کابل را درک کند؛ چنان که در ادامه گزارش ارگ به نقل از وی آمده است: «محترم محمد اسحاق دار معاون صدراعظم و وزیر امور خارجۀ پاکستان گفت که مهاجرین افغان تحت یک پروسه منظم با عزت و احترام تمام به کشورشان برگشته و مشکل اموال و جایدادهای افغان‌ها و انتقال وسایل شخصی‌شان به افغانستان نیز حل خواهد شد».

در مقایسه با سخنان عبدالسلام حنفی، ریاست‌الورزای دولت سرپرست، حتی بی‌پرده‌تر نیز به انتقاد از رفتارهای پاکستان با مهاجرین افغان پرداخت.

یادداشت| کابل- اسلام‌آباد؛ سایه سنگین اخراج مهاجرین بر روابط دو پایتخت
ارگ به نقل از محمدحسن آخوند نوشت: «محترم الحاج ملا محمد حسن آخند در رابطه به اخراج اجباری مهاجرین افغان، گفت که پاکستان باید به عنوان کشور همسایه و مسلمان مطابق اصول اسلامی و بین المللی، زمینه عودت باعزت مهاجرین افغان را فراهم نماید. موصوف گفت که پاکستان به جای اینکه در زمینه عودت تدریجی مهاجرین افغان همکاری نماید، با اقدامات یکجانبه، مشکلات را بیشتر می‌سازد. خواست جدی ما از پاکستان این است که برخورد نادرست با مهاجرین افغان پایان داده شود».

بعضی منابع و تحلیلگران أفغان نیز در همین راستا مدعی شدند عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی نخست‌وزیر دولت سرپرست حتی حاضر به ملاقات با وزیر خارجه پاکستان هم نشده است!

اسلام‌آباد در انتظار متقی؛ باید همچنان امیدوار به گشایش بود؟!

اسحاق دار در دیدار از کابل، از همتای أفغان خود برای سفر به پاکستان دعوت کرد؛ به این امید که حضور امیرخان متقی بتواند تا حدودی یخ روابط بین دو کشور را آب کند؛ شاید هم بهتر باشد بگوییم اسحاق دار می‌خواهد با دعوت از متقی، بر روی آتش التهاب روابط دو کشور آب سردی ریخته باشد.

با این همه، سخنان جدید مولوی عبدالکبیر در انتقاد از برخورد مقامات پاکستانی با مهاجرین أفغان به علاوه گزارش‌های ناخوشایندی که از نحوه اخراج أفغان‌ها از پاکستان مخابره می‌شود، دورنمای چندان خوشایندی را در بهبود روابط دو کشور به تصویر نمی‌کشد.

پایان پیام/

اخبار مرتبط

Your Comment

You are replying to: .