AP ۱۴۰۳ مرغومی ۵ ۱۵:۳۷
Journalist ID: 5624
News ID: 85700594
T T
۰ Persons

Tags

یادداشت| پارادوکس به سبک «اسلام‌آباد»؛ گفتگو در کابل، بمباران در پکتیکا

کابل- ایرنا- بمباران چندین نقطه در ولسوالی «برمل» ولایت پکتیا از سوی جنگنده‌های ارتش پاکستان، درحالی‌که نماینده ویژه این کشور برای گفتگوهای سیاسی در همان روز میهمان طالبان در کابل بود، ابهامات بسیاری را در مورد دیپلماسی اسلام‌آباد در قبال کابل شکل داده است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری ایرنا در کابل؛ ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی دولت سرپرست افغانستان، ساعتی قبل آمار کشته‌شدگان حمله هوایی شامگاه دیشب نیروهای نظامی پاکستان به چندین روستا در ولسوالی «برمل» ولایت پکتیکا در شرق این کشور را بالغ بر 46 کشته اعلام کرد. مجاهد در تکمیل سخنان خود عنوان کرد که بسیاری از کشته‌شدگان دیشب، زنان و کودکان هستند.

تا این ساعت از نیمروز چهارشنبه، سخنان مجاهدآخرین خبری است که در حاشیه حمله شامگاه دیشب جنگنده‌های پاکستانی از سوی مقامات کابل شنیده می‌شود.

شامگاه دیشب و در حالی که هنوز اخبار دیدار نماینده ویژه پاکستان با مقامات طالبان در کابل روی تلکس خبرگزاری‌ها بود، در شرق افغانستان و در ولسوالی «برمل» ولایت پکتیکا اتفاقاتی در حال رخ دادن بود که دقایقی بعد از آن به عنوان حملات هوایی جنگنده‌های پاکستانی به دست‌کم 5 روستا یاد شد.

منابع پاکستانی ساعاتی بعد اعلام کردند ارتش این کشور با حمله هوایی به خاک افغانستان پناهگاه‌های امن تحریک طالبان پاکستان را در چهار نقطه منطقه «برمل» در ولایت پکتیکا هدف قرار داده است.

رسانه‌های پاکستانی به نقل از آنچه منابع موثق امنیتی نامیدند، مدعی شدند در حملات مذکور دست‌کم 30 نفر از جمله چند فرمانده ارشد تی‌تی‌پی نیز کشته شده‌اند.

این منابع مدعی شدند «شیر زمان» با نام مستعار «مخلص‌یار»، «ابوحمزه» و «اختر محمد»، سه فرمانده تحریک طالبان پاکستان بودند که در بمباران جنگنده‌های پاکستانی کشته شدند؛ در ادامه نیز عنوان شده است که علاوه بر این افراد مرکز رسانه‌ای این گروه نیز در همان منطقه هدف بمباران قرار گرفته و منهدم شده است.

در واکنش به این ادعای منابع پاکستانی، گروه حافظ گل بهادر، وابسته به طالبان پاکستان با صدور بیانیه‌ای، ضمن تأیید این حملات، عنوان کرد که در حملات هوایی انجام شده در پکتیکا، پناهندگان وزیرستانی هدف قرار گرفته‌اند که منجر به تلفات مردم عادی، از جمله زنان و کودکان شده است.

این گروه تأکید کرد هیچ پایگاهی در افغانستان ندارد و افزوده است ما در پاکستان هستیم و ارتش هم می‌داند در کدام منطقه حضور داریم!

بیانیه شدیداللحن وزارت دفاع دولت سرپرست

وزارت دفاع دولت سرپرست افغانستان، نخستین مرجعی بود که ساعتی پس از حمله شامگاه دیشب، به اقدام نظامیان پاکستانی واکنش نشان داد؛ آن هم با صدور یک بیانیه شدیداللحن که اسلام‌آباد را تهدید به واکنش کرده بود.

در بخشی از این بیانیه آمده است: «امارت اسلامی افغانستان این عمل وحشیانه را خلاف تمامی اصول بین‌المللی و تجاوز آشکار می‌داند و آن را شدیداً محکوم می‌نماید. طرف پاکستانی باید بداند که این‌گونه اقدامات خودسرانه، راه‌حل هیچ مشکلی نیست. امارت اسلامی این عمل بزدلانه را بی‌پاسخ نخواهد گذاشت، بلکه دفاع از خاک و حریم خود را حق مسلم خود می‌پندارد».

نکته قابل تأمل اینکه واکنش به حمله هوایی پاکستان منحصر به مقامات دولت سرپرست نبود و دیگر چهره‌های سیاسی این کشور که در ساختار فعلی قدرت نیز حضور ندارند، از جمله حامد کرزی آن را نقض حاکمیت افغانستان نامیده و به شدت آن را محکوم کردند.

پارادوکس اسلام‌آباد در قبال کابل

هر چند حمله شامگاه دیروز نیروهای پاکستانی به خاک افغانستان مسبوق به سابقه است و تازگی ندارد، چندان که در مواردی منجر به تبادل آتش میان نیروهای طرفین نیز شده است، اما آنچه موجب شگفتی شده است، اینکه این حمله در حالی انجام شده است که دقیقاً تا ساعاتی قبل از آن، محمد صادق، نماینده ویژه پاکستان در امور افغانستان در کابل میهمان طالبان بوده است!

محمد صادق که پیش‌تر نیز در این سمت ایفای وظیفه می‌کرده است، به تازگی و پس از برکناری آصف علی‌خان درانی، به جایگاه پیشین خود بازگشته بود مگر اینکه بتواند به مدد تجربه و آشنایی با طرف‌های افغان، فضای متشنج بین کابل، اسلام‌آباد را به سمت آرامش ببر.

با همین هدف، وی روز دوشنبه این هفته در رأس هیئتی از مقامات پاکستانی به کابل آمد؛ به دیدار سراج‌الدین حقانی رفت و پیام تسلیت مقامات عالی‌رتبه پاکستانی را نسبت به ترور خلیل‌الرحمن حقانی به وی ابلاغ کرد، سپس گفتگوهای جامعی درباره موضوعات مورد علاقه طرفین انجام و بر لزوم درک متقابل و همکاری میان دو پایتخت تأکید شد.

محمدصادق، دیداری نیز با امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه افغانستان نیز داشت و احتمالاً دقایقی پس از دیدار با نورالدین عزیزی، سرپرست وزارت صنعت و تجارت طالبان بوده است که پیامی را از اسلام‌آباد مبنی بر ترک فوری کابل دریافت کرده است!

مأموریت محمدصادق برای نزدیک‌کردن کابل و اسلام‌آباد ظاهراً اگر با شکست مواجه نشده باشد، حتماً پس از حمله هوایی شامگاه دیشب با موانع بسیاری روبه‌رو خواهد شد.

پارادوکسی عجیب میان رفتار دستگاه دیپلماسی و نظامیان پاکستانی که یک طرف بر حل اختلاف با کابل از طریق گفتگو و تفاهم تلاش و اصرار دارد و دیگری بر برخورد سخت! شبیه آنچه دیشب برای ساکنان «برمل» اتفاق افتاد.

اینکه کفه ترازو برای کدام طرف سنگینی خواهد کرد، باید روزهای آتی را در انتظار نشست و مهم‌تر اینکه واکنش کابل نیز در قبال رفتارهای اسلام‌آباد نیز تعیین‌کننده خواهد بود.

پایان پیام/

Your Comment

You are replying to: .