به گزارش خبرنگار خبرگزاری ایرنا در کابل؛ رسانههای افغانستان در هفته گذشته گزارشها و اخبار متعددی از فعال شدن دیپلماسی کابل در قبال کوالالامپور منتشر کردند.
آخرین این اخبار نیز به سفر هیئتی از وزارت حج و اوقاف دولت سرپرست افغانستان و پیشتر از آن بازدید هیئتی از وزارت معارف از مالزی و دیدار و گفتگو با مقامات آموزشی این کشور جنوب شرق آسیا مربوط میشد؛ سفری که هر چند با انتقاد «لیم گوان انج»، سیاستمدار چینیتبار این کشور و رهبر حزب عمل دموکراتیک مالزی (DAP)مواجه شد، اما پاسخگویی قاطع مقامات وزارت آموزش مالزی را به همراه داشت.
نشریه «فری مالیزیا تودی»، امروز پنجشنبه بیانیه وزارت آموزش این کشور را در پاسخ به انتقادات مذکور منتشر کرد که در آن آمده بود، میزبانی از هیئت حاکمه افغانستان بر مبنای سیاست «پوتراجایا»(پایتخت اداری مالزی) برای کمک به مردم افغانستان صورت گرفته است.
البته بیانیه این وزارتخانه به همین میزان پاسخگویی به انتقاد از سفر هیئت طالبان اکتفا نکرده به زوایای دیگری از روابط کابل، کوالالامپور نیز اشاره کرده است. چنان که در ادامه بیانیه آمده است دولت مالزی برای کمک به افغانها در بخشهای بهداشتی و بشردوستانه نیز آمادگی دارد. همچنین گفته شد که سفر هیئت وزارت معارف افغانستان با بیانیه سال گذشته انور ابراهیم، نخستوزیر مالزی مبنی بر آمادگی این کشور برای افزایش همکاری با افغانستان تحت حاکمیت طالبان مطابقت دارد و چیزی خلاف آن نیست.
این بیانیه در پاراگرافی تبیینی نیز به این مطلب اشاره کرد که مالزی به حقوق زنان و دختران افغان، از جمله حق آموزش متعهد است و افزود: «ما به آنها [طالبان] نشان دادیم که یک سیستم آموزشی فراگیر شامل چه چیزی است، با تمرکز بر بهبود دسترسی و برابری بدون توجه به وضعیت اجتماعی-اقتصادی، جنسیت، قومیت و جغرافیایی».
به هر روی، با توجه به آنچه در بیانیه وزارت آموزش مالزی نیز بدان اشاره شده است، مبنی بر آمادگی مالزی برای همکاری با کابل تحت حاکمیت دولت سرپرست، کابل نیز تلاش ویژهای را در راستای تقویت روابط سیاسی و اقتصادی با این کشور شرق آسیا در برنامه دیپلماسی خود قرار داده است، چندان که «باختر» به نقل از مقامات سفارت افغانستان در مالزی نوشت که نقیبالله احمدی سرپرست سفارت این کشور در کوالالامپور در دیدار با شیخ نور محمد ثاقب سرپرست وزارت ارشاد از علاقهمندی مالزی برای گسترش روابط دینی، فرهنگی و اجتماعی با افغانستان خبر داده است.
پیشتر هم البته نقیبالله احمدی، نماینده حاکمیت کابل در مالزی، هنگام حضور در کابل سفارشهای ویژهای را برای فعالتر کردن روابط کابل، کوالالامپور از مقامات ارشد حاکمیت دریافت کرده بود.
عبدالسلام حنفی، معاون اداری ریاست الوزرا در دیدار هفته گذشته با وی، تأکید کرد که مسئولان سفارت أفغانستان در مالزی تلاش کنند تا روابط دو کشور بیش از پیش گسترش یابد. سفیر أفغانستان نیز در این ملاقات سطح روابط دو کشور را بسیار خوب ارزیابی کرده بود.
مشابه این تأکید را دیگر مقام ارشد طالبان نیز به سرپرست سفارت أفغانستان در مالزی داشت؛ مولوی عبدالکبیر دیگر معاون ریاستالوزرا با تقدیر از تلاشهای دیپلماتهای أفغان به احمدی گفته بود مناسبات کابل، کوالالامپور بسیار مهم است و نیاز به توسعه دارد.
با این همه، شاید مهمترین اقدام دولت سرپرست افغانستان در گسترش روابط با مالزی را زمینهسازی برای کشاندن پای غول انرژی شرق آسیا، یعنی شرکت «پتروناس» به معادلات انرژی این کشور دانست.
آژانس «باختر»، چهارشنبه ۲۳ عقرب(آبان) از دیدار نقیب الله احمدی سرپرست سفارت افعانستان در کوالالامپور با مهندس «داتو پیلونگ»، رئیس شرکت پتروناس خبر داد و سفیر کابل گفتگوهای مفصلی را با وی داشته است که در پایان طرف مالیزیایی با بالاخواندن میزان ذخایر نفت و گاز افغانستان در میان کشورهای منطقه از آمادگی این کشور برای همکاری با افغانستان در زمینههای متعدد از جمله آموزش کادر فنی وزارت معادن و پترولیوم خبر داده است. اقدامی که اگر به مراحل اجرایی برسد، گامی برای توسعه اقتصادی افغانستان به شمار میرود.
به هر روی، این روزها دولت سرپرست افغانستان چنان که مسئولان آن عنوان میکنند با سیاستی متوازن و اقتصاد محور در تلاش برای ایجاد ثبات در این کشور هستند؛ چه در راستای همکاری با کشورهای همسایه همچون جمهوری اسلامی ایران، ترکمنستان، ازبکستان، چین و... و چه دیگر کشورهای آسیایی ولو در دوردستترین نقاط این قاره وسیع.
پایان پیام/
Your Comment