AP ۱۴۰۳ غویی ۶ ۲۰:۰۲
Journalist ID: 5513
News ID: 85456771
T T
۰ Persons
کابل محور رفت‌وآمد دیپلماتهای خارجی؛ دولت سرپرست در مسیر روابط افغانستان با جهان

کابل- ایرنا- سخنگوی دولت سرپرست افغانستان در واکنش به دیدارهای متعدد اقتصادی و سیاسی مقامات دولت سرپرست با هیئت‌های خارجی، می‌گوید این رویدادها نشان می‌دهد که به خلاف برداشت برخی محافل، افغانستان در حال گسترش روابط با جهان بوده و منزوی نیست.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری ایرنا در کابل؛ ذبیح الله مجاهد، سخنگوی دولت سرپرست افغانستان، در صفحه اکس خود نوشت: دید‌ و بازدید معاون سازمان همکاری‌های اسلامی و هیئت همراه و همچنین دیپلماتهای کشورهای روسیه، مالیزیا، قزاقستان، ترکمنستان و اتحادیه اروپا با مقامات امارت اسلامی به کشور قابل توجه است.

به گفته وی اشتراک هیئت افغان تحت ریاست حمیدالله اخندزاده سرپرست وزارت ترانسپورت در یک نشست مهم در شهرترمذ ازبیکستان، نمایانگر آن است که امارت اسلامی به سطح گسترده پذیرفته شده، مناسبات با آن تامین بوده و رفت‌و آمدها وجود دارد.

بر بنیاد گفته‌های مجاهد روابط افغانستان با کشورهای جهان با گذشت هر روز در حال گسترش است و بر موثریت آن افزوده می‌شود. این تلاش‌ها بر فعالیت دستگاه دیپلماسی و در عموم به تأمین مناسبات همه جانبه امارت اسلامی دلالت می‌کند.

مجاهد اظهار داشت: این دیدارها، نشست‌ها و رفت وآمدهای مهم نتایج خوب درعرصه اقتصادی برای افغانستان در قبال دارد و برداشت بعضی‌ها که گویا افغانستان دیگر منزوی و اقتصادش درحال خراب شدن است و مناسبات آن با کشورها تأمین شده نمی‌تواند، این همه نادرست ثابت شد.

بر اساس گفته‌های مجاهد، اکنون معلوم گردید که افغانستان هم ازنگاه سیاسی و هم از منظر اقتصادی گام‌های صعودی برمی‌دارد و این تلاش‌ها بیشتر گردیده و تسریع خواهد شد.

این گفته‌ها در حالی ابراز می‌شود که آگاهان سیاسی نیز ازدحام دیپلماتهای خارجی در کشور را در این اواخر، نشان و قرائن خوبی برای آینده افغانستان ارزیابی می‌کنند.

کابل محور رفت‌وآمد دیپلماتهای خارجی؛ دولت سرپرست در مسیر روابط افغانستان با جهان

حضور هیئت‌های کشورهای منطقه به افغانستان و تصادم سیاست‌های شرق و غرب

محمد اکرم عارفی، آگاه امور سیاسی و استاد دانشگاه در مصاحبه با ایرنا در این زمینه گفت: حضور هیئت‌های کشورهای منطقه نشان دهنده سطح روابط امارت اسلامی با سایر کشورها و همچنین شکاف عمیق میان سیاست‌های کشورهای آسیایی با جوامع غربی و اروپایی در قبال افغانستان است.

به گفته عارفی کشورهای غربی تا حالا تلاش کرده‌اند سیاست کشورهای دنیا را در ارتباط با امارت اسلامی مدیریت کنند و سعی کردند تا زمانی‌که خواسته‌های آنان برآورده نشده هیچ کشوری با افغانستان ارتباط رسمی برقرار نکند و دولت کنونی را نیز به‌رسمیت نشناسد، اما بر عکس، امروز می‌بینیم که به دور از ملاحظات غربی‌ها کشورهای آسیایی یک سیاست مستقلانه را در قبال افغانستان در پیش گرفته است.

عارفی در ادامه افزود: کشورهای منطقه بر اساس منافع شخصی و ملی خود دوست دارند که از کشورهای غربی فاصله بگیرند و نیز به لحاظ امنیتی به این باور رسیده‌اند که برقراری روابط با افغانستا می‌تواند در کنترل ناامنی در منطقه کمک کند از جمله در افغانستانی که تصور می‌شود زمینه‌ساز برخی گروه‌های خطرناک نیز می‌باشد، از این جهت می‌توان دیپلماسی مستقل کشورهای منطقه را به معنی فاصله گرفتن از موضع دو نیم ساله امریکا و اروپایی‌های تلقی کرد.

 افغانستان فعلی به عنوان یک فرصت اقتصادی و امنیتی برای کشورهای منطقه مطرح است

در همین حال عبدالشکور سالنگی آگاه روابط بین‌الملل در مصاحبه با ایرنا گفت: نگاه‌ها و فرضیه‌ها در گذشته نسبت به افغانستان منفی بود، اما اکنون این کشور دارای حکومتی شده است که تقریباً جهان را مجاب ساخته تا وارد تعامل شود.

بر اساس گفته‌های سالنگی، در ابتدا کشورها نظر به منافع خود در تعامل با افغانستان احتیاط می‌کردند و از تعجیل کار نمی‌گرفتند، اما به مرور زمان ثابت شد که کشورها به خصوص در سطح منطقه‌ای نمی‌توانند بدون افغانستان به اهداف سیاسی، اقتصادی و حتی امنیتی خود برسند، زیرا افغانستان به لحاظ اقتصادی سیاسی و امنیتی در موقعیتی قرار دارد که روی کشورهای منطقه به شدت تأثیر گذار است.

وی همچنین افزود: در این اواخر اکثر کشورهای منطقه به تبعیت همدیگر گامهای را جهت نزدیک شدن به افغانستان برداشتند، هرچند به صورت دیجوره و رسمی نبوده، اما به شکل عملی مراودات سیاسی و اقتصادی در سطح گسترده جریان دارد.

او همچنان اشاره کرد که اولویت کشورهای آسیایی در تعامل با افغانستان موضوع اقتصادی است، زیرا افغانستان می‌تواند به عنوان یک معبر به خصوص برای همسایگان شمالی کشور قابل استفاده باشد و می‌تواند آنان را از خفگی جغرافیایی نجات دهد.

سالنگی همچنین بیان داشت: ثبات خوبی که فعلاً در افغانستان وجود دارد کشورهای منطقه را تشویق کرده تا روابط سیاسی و اقتصادی که در جهت موازی باهم حرکت می‌کند را با افغانستان بهبود ببخشد، زیرا وضعیت کنونی کشور به یک واقیعت عینی برای کشورهای منطقه است و برای اینکه منفعت اقتصادی شان بیشتر از این به تعویق نیفتد وارد معاملات گسترده شده‌اند.

این آگاه روابط بین‌الملل ابراز داشت: در سال جاری رفت‌و آمدهای دیپلمات‌های خارجی در افغانستان زیاد شده و این از یک جهت می‌تواند روند شناسایی را حد اقل در سطح منطقه‌ای نیز سرعت ببخشد.

از دید وی زمانی که مرادودات اقتصادی بیشتر شود کشورها مجبور می‌شوند برای منافع متقابل و چند جانبه، قراردادهای با طرف مقابل (افغانستان) عقد کنند و این مهم زمانی می‌تواند جنبه حقوقی و قانونی پیدا کند که طرف مقابل مورد شناسایی قرار گرفته و از صلاحیت بین‌المللی برخوردار باشد.

کابل محور رفت‌وآمد دیپلماتهای خارجی؛ دولت سرپرست در مسیر روابط افغانستان با جهان

نزدیک شدن کشورهای منطقه به افغانستان رویکرد ضد غربی یا تأمین هدف اقتصادی!

به گفته سالنگی برخی کشورها مانند روسیه، چین و... ممکن است هدف شان از نزدیک شدن به افغانستان رویکرد ضد غربی باشد، اما عمدتاً واقعیت این است که افغانستان فعلی به عنوان یک فرصت اقتصادی و امنیتی در منطقه مطرح است و به هر میزان که از ثبات برخوردار باشد کشورهای دیگر نیز در امنیت و آسایش به سر خواهند برد و به هر اندازه که از نگاه اقتصادی خوب باشد به این معنی است که برای کشورهای منطقه نیز مفید واقع می‌شود.

وی تصریح کرد: کشورهای منطقه پیش از اینکه بخواهد به جای غرب در افغانستان دسترسی داشته باشند به عنوان یک فرصت به افغانستان نگاه می‌کنند تا منافع چند جانبه از این طریق تأمین شود.

پایان پیام/

Your Comment

You are replying to: .